Финансиски придобивки од електричното возење

Покрај пријатниот стил на возење, пријатното ниво на бучава и придонесот што го давате во околината, купувањето и употребата на електричен автомобил е исто така финансиски привлечно. Ова се однесува не само за даночните поволности за деловниот двигател, туку и заради пониските трошоци за приватното лице. Електричното возење ќе се охрабрува во наредните години. Регулативите до 2025 година, се утврдени. Даночните поволности постепено ќе се укинат во наредните години, но финансиските придобивки од пониските оперативни трошоци ќе останат.

Предностите на прв поглед:

Додаток: најпознат и најчесто користен стимул е сепак даночниот додаток за службениот автомобил (лизинг или службен автомобил). Во моментов, додатокот за нови електрични автомобили е 12% до каталошката вредност од 40.000 €. На вредноста на каталогот над оваа сума, вообичаено се додава 22% за неелектричните автомобили. Придобивката од додавање ќе биде постепено укината во следните години.

Исклучување: до 2022 година, процентот на додаток повторно ќе се зголеми за 4 процентни поени до 16%. Овие зголемувања ќе продолжат до 2025 година, сè додека електричниот автомобил повеќе нема да има помал додаток во 2026 година.

БПМ: до 2025 година нема да продолжите да плаќате данок на патнички автомобили и мотоцикли (БПМ) за електричен автомобил. Оваа мерка ја компензира повисоката набавна цена на електричните автомобили поради батериите. Од 2025 година, вртежи во минута од околу 360 евра ќе се примени на електричните автомобили. Овој БПМ е сè уште многу помал отколку кај автомобилите со мотор со согорување.

Данок на моторни возила: ослободување од данок на моторни возила (данок на моторни возила) се однесува на електрични автомобили до 2025 година. Во 2025 година, ослободувањето ќе се повлече од 100% на 75% и од 2026 година ова ослободување ќе истече во целост .

Субвенција: субвенцијата за набавка на приватни лица, која беше достапна од 1 јули 2020 година, сега заврши. Оваа субвенција беше воведена како компензација за помалиот додаток за службениот автомобил. Субвенцијата изнесуваше 4.000 евра за нов електричен автомобил и 2.000 евра за користен..

Инвестициски додаток: постојат различни даночни поволности за претприемачите при купување и користење електрични автомобили. Во 2021 година, покрај горенаведените придобивки, сепак можете да побарате додаток за инвестиции во животната средина (МИА) од 13,5% на максимум 40 000 € при набавка на нов електричен автомобил. Исто така, постои дополнителен одбиток од 36% за станиците за полнење во сопствените простории на компанијата. Сè уште не е познато дали овие опции за одбивање ќе продолжат и во наредните години.

Одржување: Нашите модели SERES бараат значително помалку одржување отколку автомобилите со мотор со согорување. Ова исто така ги одржува ниските трошоци за одржлив возач. Моторите со согорување имаат просек од скоро 300 ротирачки делови, со електричен мотор има помалку од 10 (!). Ризикот од абење е многу помал.

Потрошувачка на енергија: Во зависност од стилот на возење, каде се полни и околината каде возите, полнењето на батеријата трае подолго или пократко. Големите потрошувачи на електрична енергија можат да добијат пониска стапка од компаниите за електрична енергија отколку приватно или мал претприемач. Брзото полнење и полнење на комерцијалните места за полнење е поскапо од полнењето дома. Можете исто така да заштедите многу пари со вистинската картичка за полнење.

Имате прашања за SERES?

Контактирајте не

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Добиј известувања за новости за SERES.